Lappi-kirjallisuuspalkinto

Taiteilijapariskunta Pekka ja Teija Isorättyä valitsi vuoden 2019 Lappi-kirjallisuuspalkinnon saajan!

Rosa Liksom: Everstinna (Like)

Lue valitsijoiden perustelut tästä.

Yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai:

Ritva-Elina Pylväs: Alisa, Väylän tytär (Väylä-kirjat)

 

Palkinnot jaettiin Tornion kirjastossa Lainan päivänä 8.2.2019 pidetyssä juhlatilaisuudessa.

Lappi-kirjallisuuspalkinto

Lappi-kirjallisuuspalkinto on Lapin kirjastojen yhdessä jakama palkinto ansioituneelle Lappi-aiheiselle tai lappilaisen tai Lapista kotoisin olevan tekijän kotimaiselle, suomenkieliselle teokselle. Palkinto jaetaan joka toinen vuosi Lainan-päivänä 8.2. Palkinnolla kirjastot haluavat nostaa esille laadukasta Lapin kirjallisuutta.

Lappi-kirjallisuuspalkinnolla palkitaan aikuisten kaunokirjallinen (proosa, lyriikka, sarjakuva) teos. Teoksen on oltava suomenkielinen, käännökset Suomen saamenkieliltä ovat kilpailussa mukana.

Kilpailuun ei tarvitse ilmoittautua, vaan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osasto seuraa ilmestyvää kirjallisuutta ja tekee listaa kirjoista, jotka täyttävät kilpailukriteerit. Mukana ovat vuoden 2016 marras-joulukuussa sekä vuosina 2017 ja 2018 ilmestyneet kirjat. Palkintoraati lukee kaikki nämä teokset ja nostaa niistä 4-6 ehdokasta varsinaista valitsijaa varten. Vuoden 2019 palkintoraatiin kuuluu neljä henkeä: kaksi kirjastojen ja kaksi asiakkaiden edustajaa.

Myös yleisö pääsee äänestämään omaa suosikkiaan. Koko maakunnan yleisösuosikki julkistetaan palkinnonjakotilaisuudessa 8.2. Kirjastot voivat jakaa suosikkikirja- ja lukijapalkintoja myös kunnittain. Lappi-kirjallisuuspalkinto on 2000 €. Yleisön suosikin palkinto on 500 €. Palkinnonsaajille luovutetaan lisäksi kunniakirjat. Palkintokirjan valitsija saa kirjallisuus- ja kirjastoaiheisen muiston työstään.

 

ENSIMMÄINEN PALKINTO

Kirjallisuuspalkinto jaetiin ensimmäisen kerran Rovaniemen kaupunginkirjastossa Lainan päivänä 8.2.2017.

Ensimmäisen Lappi-kirjallisuuspalkinnon sai Kerttu Vuolabin teos Valon airut. Teoksen on pohjoissaamenkielestä kääntänyt Riitta Taipale.

Myös lukijat äänestivät omaa suosikkiaan. Lähes 300 äänen joukosta ylivoimaisesti eniten ääniä (48%) keräsi Minna Rytisalon esikoisteos Lempi.