Vuoden 2023 palkinnot

Olympiavoittaja PERTTI UKKOLA valitsi Lappi-kirjallisuuspalkinnon 2023 saajaksi

Pekka Juntin teoksen Villikoira

Yleisöäänestyksessä eniten ääniä sai Niillas Holmbergin teos Halla Helle

Lämpimät onnittelut palkituille!

Palkintojuhla pidettiin Kirjastojen, Minna Canthin ja tasa-arvon päivänä 19.3.2023 Sodankylän kirjastossa.

 

Pekka Juntin palkintopuhe 19.3.2023 juhlassa:

Ensimmäinen romaanini Villikoira julkaistiin liki päivälleen vuosi sitten. Sitä edelsi kolmentoista vuoden matka villikoira Nanokin kanssa. Se on pitkä aika elämää.

Idea kirjasta syntyi, kun esikoistyttäremme oli vasta taapero. Nyt hän on nuori nainen. Tarina kulki mukanani kauan ennen kuin perheemme pellavapäiset pojat syntyivät.

Kun sitten juhlimme Villikoiran syntymää, he kilistelivät pommacia jo pystyinä ja osaavina miehenpuolikkaina.

Voi sanoa, että Villikoiran kanssa kasvoin isäksi, mieheksi ja aikuiseksi.

***

Romaanin kirjoittaminen on ollut ainoa suuri kirjallinen haaveeni lukiosta lähtien. Kaikki kirjoitustyöni on tähdännyt tavalla tai toisella siihen, että kun aika on oikea, kirjoitan suuren tarinan.

On mielettömän hienoa seistä nyt tässä.

***

Jotkut sanovat minua toisinajattelijaksi. mutta ennen kaikkea olen toisineläjä. Minä ja vaimoni Riikka emme suostuneet lähtemään Lapin yliopiston opintojen jälkeen etelään.

Suku, ystävät ja metsien antimet pitivät meidät kotiseudulla, vaikka koti löytyikin toisesta maasta. Uskoimme siihen, että pohjoisessa pystyy toteuttamaan haaveitaan siinä missä etelässäkin.

Käytännössä kaikki, mitä olen noin kuudentoista vuoden kirjoittajan urani ajan tehnyt kirjoittamisen parissa, liittyy kiinteällä tavalla pohjoiseen, Tornionlaaksoon, Peräpohjolaan ja Lappiin. Näin tulee olemaan myös jatkossa, sillä pohjoinen on minun paikkani maailmassa.

Pidän tätä palkintoa tunnustuksena pohjoiselle kirjallisuudelle yhtä lailla kuin kaikille maakuntien tekijöille, jotka luovat moninaisuutta kirjallisuuteen tuomalla siihen kiinnostavan, periferisen näkökulman, jota ilman kuva Suomesta olisi vajaa.

Näiden syiden takia olen ylpeä ja onnellinen, että kohdalleni osuu juuri Lappi-kirjallisuuspalkinto.

Haluan kiittää raatia ja Pertti Ukkolaa tästä tunnustuksesta.

Kiitos Otavan väki, ja erityisesti kustannustoimittajaani Salla Pullia. Ilman sinua tämä veto olisi jäänyt vajaaksi.

Kiitos perheelleni siitä, että olette jaksaneet kulkea rinnalla ja siitä että annatte merkityksen jokaiselle päivälle.

***

Villikoira on ollut lukijoille ja kriitikoille vaikeasti määriteltävä kirja.

Yhdelle se on nuoren miehen kasvukertomus, jopa nuortenkirja, toinen laittaa sen eräkirjallisuuden genreen, kolmannelle se on rakkaustarina.

Neljäs näkee siinä Jack Londonin perintöä henkivän seikkailukirjan, viides lukee sitä historiallisena romaanina ja kuudes puhuu trilleristä.

Ensin minua tuskastutti nämä hajoavat tulkinnat, mutta lopulta tajusin, että parempaa palautetta ei työni voisi saada. Onnistunut romaani on kokonainen maailma, jossa on eri puolia. Onnistunut romaani ei tyhjene ensimmäisellä lukukerralla eikä resonoi vain yhdenlaisessa lukijassa.

Siksi jokainen määritelmä on Villikoiran kohdalla oikein. Mutta itselleni tärkeimmän määritelmän ovat huomanneet vain harvat.

Minulle Villikoira on ennen muuta utopia, unelma paremmasta maailmasta.

***

Villikoiran maisemissa Ylitornion Meltosjärvellä asuva kulttuurivaikuttaja Marja Tuominen kirjoitti maaliskuussa Lapin kansaan mielipidekirjoituksen otsikolla Kuka suojelisi Lapin soita ja vesiä?

Kirjoituksessaan hän kammoksui pohjoisen luonnon yhä rajumpaa käyttöä, ja pelkäsi siirtomaa-ajan koittaneen jälleen kaivosten, kiihtyvien hakkuiden ja valtavien tuulienenergiahankkeiden muodossa. Tuominen kertoi, miten pohjoiset taiteilijat ennen meidän aikaamme suhtautuivat luonnon hävittämiseen.

Hän lainaa Reidar Särestöniemeä:

”Tuhon näkkee tästä pirtin ikkunasta eikä sille voi kuin itkeä. Tuhannen kilometrin säteellä mie näen arktisen maailman tuhon.”

Tuomisen kirjoitus kolahti. Se mitä tapahtuu kotiseudullamme, on maailma pienoiskoossa. Luonnon ylikäyttö on aina paikallista, ekosysteemit murenevat puro, metsikkö ja maisema kerrallaan meillä Aasiassa ja Amazonilla. Luontokato tapahtuu edessämme.

Peräpohjolan luontoa on kulutettu sodan jälkeen hurjemmin kuin mitään muuta kolkkaa Suomessa. Ikimetsien hakkaamisen lisäksi tunnemme Kemijoen tarinan patoineen ja tekojärvineen. Olemme todistaneet soiden ojitukset ja tummuneet vedet.

Samaan aikaan peräpohjalaista ihmistä on lingottu edistyksen pesukoneessa niin, että olemme melkein unohtaneet, ketä olemme. Saamelaisten kohtaamia vääryyksiä on puitu tieteessä ja mediassa enenevissä määrin, ja hyvä niin. Peräpohjolan, ja ylipäänsä korpimaiden ihmisten elämäntapaa, kulttuuria ja kieltä ei muistele kukaan, emme edes me itse. Me kaikki olemme menettäneet kielemme ja kulttuurimme.

Villikoiran utopia on tarina Tornionlaakson syrjäkylissä asuvasta väestä, jolla on oma tahto ja syvä ymmärrys siitä ketä he ovat ja mistä he tulevat.

Näille ihmisille luonnon hävittäminen ei käy, koska he ymmärtävät, että ilman elävää luontoa ei ole lopulta eläviä ihmisyhteisöjä. He panevat hanttiin.

Näiden ihmisten takia Villikoiran Tengeliö virtaa vielä vapaana. Metsä on ehjä, suot vielä jänkkien ylhäisten, riekkojen ja suokukkojen valtakuntaa.

***

Taiteen elinehto ja päämäärä on vapaus. Vapaus sanoa ja tehdä. Kuten aina, vapaus tuo vastuun. Taiteilijoiden on uskallettava näyttää asioita, joita muut eivät tohdi. Kirjailijoiden on sanottava se, josta muut ovat syystä tai toisesta hiljaa, tai jota muut eivät halua nähdä. Kirjailijoiden on uskallettava häiritä sitä petollista hyminää, jota kutsutaan nimellä konsensus.

Marja Tuominen kysyy kirjoituksessaan, mistä löytyvät ne pohjoiset taiteilijat, kirjailijat ja runoilijat, jotka puolustavat luontoa niin kuin Särestöniemi tai Annikki Kariniemi. Minulla on Tuomiselle vastaus:

Esimerkiksi tässä.

Kiitoksia!

Pekka Juntti

****************

 

Lappi-kirjallisuuspalkinnon 2023 finalistit:

                                 

 

Seuraavassa palkintoraadin lyhyet luonnehdinnat finalistikirjoista:

Anna-Maria Eilittä: Tämäkin hämärä katoaa (Atena) Anna-Maria Eilitän teos kuvaa hienovaraisesti ihmisten välisiä suhteita. Mitä kerrotaan, mistä vaietaan. Läheiset ihmiset saattavat olla arvoituksia toisilleen. Lappilainen vanheneva pariskunta elää omaa elämäänsä pohjoisessa. Urallaan menestyvä tytär asuu Helsingissä lapsineen. Henkilöiden erilaiset maailmat ja arvomaailmat kohtaavat, törmäävät ja ymmärtävätkin. Kirja ei ole raskas, vaikka ihmisten salaisuudet painavat.

Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus) Niillas Holmbergin esikoisromaani kertoo valtakulttuurin ja vähemmistökulttuurin rajapinnassa elämisestä ja sen aiheuttamista ristiriidoista yksilössä ja yhteisössä. Kirjan päähenkilö tarkastelee saamelaisuutta ulkopuolisen silmin. Kaunokirjallisuuden keinoin Holmberg onnistuu erinomaisesti avaamaan tilannetta, jossa saamelaiskulttuurin edustajat ovat nykyään. Omintakeinen tarina rakentuu monitasoiseksi kudelmaksi, jossa ikään kuin mielleyhtymiä seuraamalla etsitään juurisyitä taiteilija Halla Hellen luovuuden ehtymiseen psykoanalyysistä, filosofiasta, runoudesta sekä alkuperäiskansojen perinteistä ja uskomuksista.

Pekka Juntti: Villikoira (Otava) Pekka Juntin esikoisromaanissa kerrotaan kolmea tarinaa. Tarinat nuoresta huskyfarmilla töissä olevasta Samusta, joka etsii erämaahan kadonnutta villikoiraa, sekä eräkämpässä nälissään värjöttelevän Samuelin ja kolmantena pohjoisen Ailan tarina 1940-luvulta.  Tarinoista löytyy yhteisiä sanoja ja nimiä (kuten mm. Viti, Aava ja metsäyhtiön johtaja), jotka pikkuhiljaa sitovat nämä juonet yhteen.

Katja Kärki: Eeled (Bazar) Katja Kärjen kirja Eeled kertoo vapaan rakkauden vuosista Tukholman liepeillä. Teos on vahva naisnäkökulmainen kehitysromaani, jossa nykyaika sekoittuu menneisyyteen muistikuvien sekä rinnakkaistarinan kautta. Eeled, kirjan nimihenkilö, seikkailee rakastaen ja eläen omassa ajassaan. Tarina on kertomus naisista ja tyttäristä suruineen, pelkoineen sekä pohjoisen luonnon sykkeineen.

Mauri Paasilinna: Pedon aika (Into) Mauri Paasilinnan teos Pedon aika on trillerimäinen dystopia. Rauhallisesti alkanut vaellusretriitti muuttuu elinkamppailuksi. Puhkeaa vaarallinen virustauti, lisäksi tietoliikenneyhteydet katkeavat ja kolmas maailmansota syttyy. Maailma muuttuu pelottavaksi ja vaaralliseksi. Kuka selviää ja miten, mihin äärimmäisyyksiin ollaan valmiita menemään, minkä puolesta kannattaa taistella?

Sari Pöyliö: Rakkauden ja tulehduksen oireita (Atena) Sari Pöyliön romaanissa seurataan perheen elämää, ihmissuhteita ja arkea 50 vuoden ajalta. Pöyliö kirjoittaa kepeästi ja hauskasti surullisestakin elämästä. Kirjan musta huumori ja tragikoomisuus naurattaa ja nostaa kyyneleet silmiin.

*******************

Kilpailuun ei tarvitse ilmoittautua, vaan Rovaniemen kaupunginkirjaston Lappi-osasto seuraa ilmestyvää kirjallisuutta ja tekee listaa kirjoista, jotka täyttävät kilpailukriteerit. Neljännen kerran palkinto jaettiin vuonna 2023. Mukana olivat vuosien 2021 ja 2022 aikana ilmestyneet teokset. Palkintoraati luki nämä teokset ja nosti niistä 6 ehdokasta varsinaista valitsijaa varten.

Vuoden 2023 palkintoraatiin kuului neljä henkeä, jotka ovat Lapin kirjaston työntekijöitä. Apuna raadilla oli 11 lappilaista lukupiiriä, jotka osallistuivat lukemalla yhden kirjan kukin. Lappi-kirjallisuuspalkinnosta järjestettiin myös yleisöäänestys. Lukijat pääsivät äänestämään omaa suosikkiaan finalisteista. Lappi-kirjallisuuspalkinto on 3000 €. Yleisön suosikin palkinto on 500 €. Palkinnonsaajille luovutettiin lisäksi kunniakirjat. Palkintokirjan valitsija sai kirjallisuus- ja kirjastoaiheisen muiston työstään.

Palkintokriteerit:
1. Teos sijoittuu Lappiin tai on lappilaisen tai lappilaislähtöisen henkilön kirjoittama
(= kirjailija asuu  tai on asunut merkittävän osan elämästään Lapissa).
2. Aikuisten suomenkielinen kaunokirjallinen teos: lyriikka, proosa, sarjakuva.
3. Vuoden 2023 palkintoa tavoittelevat vuosina 2021-2022 ilmestyneet kirjat. Mukana voi olla edelliseen palkintoon ehtimättömiä teoksia vuodelta 2020.
4.Suomen saamenkieliltä mainittuina vuosina suomeksi käännetyt teokset.

 

Vuoden 2023 Lappi-kirjallisuuspalkinnon ehdokkaat

RUNOT

Aho, Valde: Kukkaniityllä. Mediapinta, 2021.

Aho, Valde ja Leppäkangas, Pinja: Luonasi ajattomasti, valossa. Mediapinta, 2021.

Aho, Valde ja Untamo, Ritva: Luonto inspiroi. Mediapinta, 2021.

Aho, Valde: Näkökulumia: Savon runoja ja pakinoita. Mediapinta, 2021.

Aho, Valde: Vuodenaikojen kertomaa: runoja ja tarinoita luonnosta. Mediapinta, 2021.

Haaja, Raimo: Elämän kosketus. Mediapinta, 2020.

Haaja, Raimo: Katse yli virran. Omakustanne, 2022.

Haaja, Raimo: Vapaat vedet. Omakustanne, 2022.

Herva, Laura: pinnat.hankaumat. Basam Books, 2021.

Häkkinen, Onni: Rajalla. Mediapinta, 2021.

Kaasila, Marjatta: Rakhaus, punanen elämänlanka. Kustannus HD, 2021.

Keränen, Sirpa; Mäkelä, Pirkko; Orjasniemi, Päivi ja Revonmäki, Tarja: Nämä värit eivät ole tämän maailman. Omakustanne, 2021.

Kinnunen, Merja: Vaellan sanan jaloissa. Väyläkirjat, 2021.

Kokkola, Ritva: Pilviä kuun edessä. Atrain&Nord, 2022.

Kokkola, Markku: Ja karttaa vaikka etsisin. Atrain & Nord, 2022.

Kotiranta, Arja: Ikiaikainen ikävä = An ancient longing. Unikuvajainen, 2022.

Lappi, Arto: Pohjoiset tuulenpesät. Enostone Kustannus, 2020.

Lautiainen, Mikko: Kolmas kirja. Mediapinta, 2022.

Luomaranta, Seija: Lintuäiti. Väyläkirjat, 2021.

Maijala, Pirjo: Unelmissa kuulen laulun kevättuulen. Mediapinta, 2021.

Nurmikumpu, P. J.: Löysin maamerkin, kasvot … sinut: runoja. Omakustanne, 2021.

Osola, Pirjo: Ajatusteni kukkamaa. Väyläkirjat, 2021.

Piippola, Irene: Pesemättömät. Palladium, 2022.

Rantakokko, Piia: Kolme kuukautta aamuun. BoD, 2021.

Rantala, Pirjo: Myötätuulta ja vastamäkeä. Väyläkirjat, 2021.

Ronkainen, Maria: Liipaisin pohjaan, laukaus unohduksiin. Mediapinta, 2021.

Tavi, Tapani: Yksi koivun killakka kaiken keskellä. Omakustanne, 2021.

Tavi, Tapani: TERVEISIN TAPAN: runoja kirjoista 1995-2021. Kirjokansi, 2022.

Tervola, Jarkko: Rannalla elämän virran. Omakustanne, 2021.

Vilhunen, Vilhelmiina: Lähtölaulu. ntamo, 2021.

Ylinampa, Kari: Vol. 4. Mediapinta, 2020.

Ylinampa, Kari: Valkoinen albumi. Mediapinta, 2022.

Yrjänä, A.W.: Grammata. Like, 2021.

 

SARJAKUVAT

Etto, Ulla: Nuori Priitu: talvi 1917-1918 Rovaniemellä. Lapin maakuntamuseo, 2022.

 

ROMAANIT

Alamaunu, Reijo: Kortteerina koskipirtti: eräkertomuksia. Myllylahti, 2021.

Apukka, Miia: Itään ja takaisin: romaani. Kirjokansi, 2022.

Arjopalo, Pentti: Pohjoinen putous & Vieraalla maalla. Atrain&Nord, 2021.

Avoin kirjoittajaryhmä: Lapsia ja aikuisia: abc-kirja (antologia). Omakustanne, 2021.

Backman, Elina: Ennen kuin tulee pimeää. Otava, 2022.

Blomster, Tapani: Iisakanmäki. Atrain&Nord, 2022.

Brännare, Tiina ja Nuotio, Eppu: Veto. Otava, 2022.

Bärman, Raimo: Loimulohta ja Kekkosen parhaat kiitokset. Atrain&Nord, 2021.

Eilittä, Anna-Maria: Tämäkin hämärä katoaa. Atena, 2022.

Flygare, V. E. A.: Sijaltainen. BoD, 2020.

Grönqvist, Jenni; Puro Rantala, Pälvi; Remes, Päivi: Tyhjöset: uuden ajan kummitustarinoita. Hyppyhiiri, 2022.

Hanhisuanto, Kari: Pakotetut. Reuna, 2021.

Harjuniemi, Tapio: Patomestarin matkassa. Omakustanne, 2021.

Hast, Susanna: Ruumis/huoneet. S&S, 2022.

Havaste, Paula: Saarelaislaulu. Gummerus, 2021.

Heikka, Anneli: Aurinkoa idästä länteen. Svedbacka bokförlag, 2022.

Havaste, Paula: Laahus. Gummerus, 2022.

Heikkilä, Akseli: Hiljainen vieras. WSOY, 2022.

Heikkinen, K. A.: Rakkauden kiima. Mediapinta, 2021.

Heinonen, Asko Ilmari: Roudmuuvi: norjalaistarinoita. Omakustanne, 2021.

Heinonen, Asko Ilmari: Talentti: semifiktio. Omakustanne, 2022.

Henriksson, Ralf: Karhu laavulla. Karisto, 2021.

Hietajärvi, Eeva: Kellonsoittajan sukua: Sompion kairoilta Sodankylän kirkolle. Väyläkirjat, 2022.

Hihnavaara, Lauri: Viimeinen matka. Väyläkirjat, 2021.  (Postuumi teos)

Hirttiö, Kalevi: Erämiehen testamentti. Myllylahti, 2022.

Holmberg, Niillas: Halla Helle. Gummerus, 2021.

Huilaja, Janne: Liina. Atrain & Nord, 2022.

Hyttinen, Veli-Matti: Ketunkolo eli Käpykaartilaisen päiväkirja. Osa 8. Etulinja-Kustannus, 2021.

Hyttinen, Veli-Matti: Ketunkolo eli Käpykaartilaisen päiväkirja. Osa 9. Etulinja-kustannus, 2022.

Hyttinen, Veli-Matti: Nussimajänkän jääkärit. Osa 9. Etulinja-Kustannus, 2022.

Jaako, Ville: Länsikairan koltiaiset. Tammi, 2021.

Jaatinen, Pekka: Äiti. Johnny Kniga, 2021.

Jaatinen, Pekka: Salla 1944. Johnny Kniga, 2022.

Jansson, Eija: Viininpunaista. Saaga-kirjat, 2021.

Juntti, Pekka: Villikoira. Otava, 2022.

Jurvelin, Pirkko: Usko, Rauha ja rakkaus. BoD, 2022.

Järvinen, Raija: Soidinyöt. Väyläkirjat, 2021.

Kanto, Kati: Tyttö ja minä. Omakustanne, 2022.

Karhu, Kirsi: Unelmalista. Basam Books, 2021.

Karra, Petri: Kylmä taivas. Tammi, 2021.

Kaulanen, Kari: Kuuramäki III. Väyläkirjat, 2021.

Kauppila, Anni-Sofia: Taivaspuheluita. Aviador, 2021.

Keinänen, Seppo: Santeri. Mediapinta, 2022.

Keinänen, Seppo: Aslak. BoD, 2022.

Kela, R.: Uuden vuoden viimeinen päivä. Omakustanne, 2021.

Kinnunen, Tommi: Pimeät kuut: talvikirja. WSOY, 2022.

Kirjoittajaryhmä Rinki: Ovi aukeaa (antologia). Omakustanne, 2022.

Kolmonen, Anu: Partisaanivalssi. Aviador, 2022.

Korpi, Anni: Mie tehin vaulot ja sie hankosit. Hunteerauksia. Omakustanne, 2021.

Koskenranta, Joella: Kuin kuka tahansa meistä. BoD, 2021.

Koski, Kuutti: Zeniitti. Like, 2021.

Koskinen, Pasi: Ja kaikki kivestä. Käsite, 2022

Kovalainen, Kari: Kuuralinnun maa. Karisto, 2021.

Kämäräinen, Pekka: Kaukopartiomiehestä asekätkijäksi. Atrain&Nord, 2021.

Kämäräinen, Pekka: Agitaattori. Atrain&Nord, 2022.

Kärki, Katja: Eeled. Bazar, 2021.

Labba, Sinikka: Saanantauti. Väyläkirjat, 2022.

Laurila, Anne: Mettä-Hannun Selma. Väyläkirjat, 2022.

Lehto, Taina Inkeri: Lindan etiäinen. Omakustanne, 2021.

Lehtolainen, Leena: Ilvesvaara. Tammi, 2021.

Liimatta, Tommi: Hautajaiskengät: romaani. Like, 2021.

Liimatta, Tommi: Serkkuteoria. Like, 2022.

Liksom, Rosa: Väylä. Like, 2021.

Lukkarila, Anne: Pelletaivas. Basam Books, 2021.

Malmstedt, Tuire: Lumihauta. Aula&Co, 2022.

Matikainen, Harri: Verinen tunturiseikkailu. Mediapinta, 2022.

Matikainen, Harri: Murha Matkakoskella. Mediapinta, 2022.

Metsälä, Ilkka: Taakka. Atrain&Nord, 2022.

Mikkilä, Ari: Avara maa – linnunpyyntiä Lapissa. Myllylahti, 2021.

Mikkilä, Ari: Pohjoisen eräpoluilla: saalista ja sattumuksia. Myllylahti, 2022.

Mykkänen, Adam: Hiki hirven tutkinnassa, kuuma karhun kainalossa. Myllylahti, 2021.

Myllymäki, Arvo: Niin kaukana on ikäväsi maa. Atrain&Nord, 2021.

Mäkinen, Veikko: Pakko se oli tanssia kun soitettiin. Atrain&Nord, 2021.

Nevalainen, Erno; Kutila, Arttu: Miehen Kemi: selviytymistarina epätoivosta mahdollisuuteen. BoD, 2021.

Nyman, Ossi: Häpeärauha. Teos, 2022.

Ojala, Anu: Jääsilkkitie. Like, 2021.

Ollikainen, Aki: Kristuksen toinen tuleminen. Siltala, 2022.

Paasilinna, Mauri: Pedon aika. Into, 2021.

Palmu, Ari-Pekka: Erällä koko elämä. Myllylahti, 2022.

Paloniemi, Esa: Skeema. Firma Piasteri, 2020.

Patjas, Leena: Suisaa ja sokeria. Väyläkirjat, 2021.

Pietilä-Juntura, Katriina: Sekametelisoppaa: hajalleen levinneitä kirjoituksia. Väyläkirjat, 2021.

Pirttimaa, Tuomo: Hete. Johnny Kniga, 2021.

Pirttimaa, Tuomo: Tirri. Johnny Kniga, 2022.

Puranen, Reijo: RPNB 2. Mediapinta, 2021.

Puranen, Reijo: RPNB 3. Mediapinta, 2022.

Puuronen, Alpo: Panta tiukalla. BoD, 2022.

Pylväs, Ritva-Elina: Aunuksen pääskyset. Kustannusosuuskunta Länsirannikko, 2022.

Pöyliö, Sari: Rakkauden ja tulehduksen oireita. Atena, 2021.

Raatiniemi, Linnea: Tähtirikko: erään hoitajan tarina elämästä ja työstä. BoD, 2021.

Rauanjoki, Katri: Kesämerkit. S&S, 2022.

Riihiaho, Aino: Poronpoluilla (novelleja). Mediapinta, 2020.

Riihonen, Merit: Mitä ikinä haluat. Karisto, 2022.

Rinne, Juho: Anateema. Omakustanne, 2022.

Romppainen, Katariina: Rakkauden riistamailla. Icasos, 2021.

Räinä, Jenni: Suo muistaa. Gummerus, 2022.

Savolainen, Vesa: Vaelsimme poropoluilla. Myllylahti, 2022.

Sipola Pauli: Divarikahvila. Omakustanne, 2020.

Sipola, Pauli: Huuhaata koko rahalla. Omakustanne, 2021.

Sipola, Pauli: Elämän kolhuja ja melskettä. Omakustanne, 2022.

Sipola, Pauli: Täyttämisen loppuminen. Omakustanne, 2022.

Sirén, Esa: Kairan soturit. Gummerus, 2021.

Stoor, Jarmo: Prässi. Into, 2021.

Suutari, Yrjö: Muistoja kairoilta: erätarinoita menneiltä vuosikymmeniltä. Väyläkirjat, 2021.

Suutari, Yrjö: Ja edellä kulki varjo: erä- ja muita kertomuksia aikojen takaa. Väyläkirjat, 2022.

Tammela, Mauri: Meni tai ei – Maukka-pappa pakisee kiehisiä. Väyläkirjat, 2021.

Tervo, Jari: Pääskyt talvehtivat järven pohjassa. Otava, 2021.

Tervo, Jari ja Kati: Ukko. Otava, 2022.

Tervo, Mervi: Luonnonvoimaa. Novelleja Kainuusta ja Lapista. BoD, 2022.

Tuominen, Ilona: Huutoon vastaa kaiku vain. Bazar, 2022.

Ulanto, Riikka: Neitsytlento. Aviador, 2022.

Untinen, Tuula: Piru meni Jussiin. Omakustanne, 2022.

Utriainen, Janne Simonpoika: Poltettu maa. Karisto, 2022.

Vaahtera, Veera: Vaihteeksi vapaalla. Tammi, 2021.

Vale, Henna: Hiljainen rakkaus. BoD, 2022.

Vanhatalo, Pauliina: Tuntemani maailma. S&S, 2021.

Vanhatalo, Pauliina: Vastuulliset. Tammi, 2022.

Varis, Markku: Smuglari. Atrain & Nord, 2022.

Vest, Jouni: Kuihtuneet kultaiset kuolpunat. BoD, 2021.

Vest, Jouni: Victor Vladimirovitchin viimeinen taistelu. BoD, 2021.

Viinamäki, Elina: Vaimoni ja muita henkilökohtaisia asioita. Atena, 2021.